Vuurland

Toen Magelhaes in 1520 de doorgang ontdekte door het Zuid-Amerikaanse continent, die de Atlantische Oceaan verbindt met de oceaan, die hijzelf Stille Oceaan noemde, was het duidelijk dat Vuurland, Tierra del Fuego, een eiland is…

[nggallery id=10]

Historie en topografie

Toen Magelhaes in 1520 de doorgang ontdekte door het Zuid-Amerikaanse continent, die de Atlantische Oceaan verbindt met de oceaan, die hijzelf Stille Oceaan noemde, was het duidelijk dat Vuurland, Tierra del Fuego, een eiland is.
Dat eiland hoort deels bij Chili, deels bij Argentinië. De topografie is zodanig, dat Argentijnen door Chili en Chileens Vuurland moeten om in hun eigen, Argentijnse deel van Vuurland te komen. Als je daar eenmaal bent, zie je op tal van plaatsen monumenten voor de overledenen van de Falklandoorlog en teksten in de trant van Malvinas Argentinas. De oorlog kan voor ons dan wel zijn afgelopen, voor Vuurlanders van het Argentijnse deel allerminst.

Klimaat

Vuurland is klimatologisch een voortzetting van Patagonië, hetgeen betekent, dat het er bijna altijd waait en zeer wisselvallig is.

De natuur

Het meest opvallend en het minst verwacht zijn misschien wel de uitgestrekte veengebieden, turbales genoemd. Vanwege de vele verschillende mossoorten die er groeien kan de kleur variëren van lichtgevend groen, via alle denkbare schakeringen geel en bruin tot oranje of rood.
Een ander opvallend fenomeen is de aanwezigheid van talloze beverdammen, waardoor grote stukken land onder water worden gezet. Ooit zijn de bevers geïmporteerd uit Canada, maar wegens gebrek aan natuurlijke vijanden, zijn ze uitgegroeid tot een ware plaag.
Vuurland is nergens echt vlak, maar omdat we hier te maken hebben met de zuidelijke uitlopers van de Andes, zijn de bergen niet erg hoog.
Je vindt er veel meren, variërend van heel klein (lagunas) tot behoorlijk groot. Ze zijn zonder uitzondering schitterend en rustig. Omdat het vrijwel het hele jaar te koud is voor watersport, vind je aan de oevers nauwelijks toeristen.

Toerisme

Als je op zoek bent naar toeristen, moet je in Ushuaia (spreek uit: oeswaja) zijn, de zuidelijkste stad ter wereld. Het is een gezellig en levendig stadje, met leuke winkels, goede restaurants en zelfs een enkel terrasje.
In mindere mate vind je ook toeristen in het Chileense stadje Porvenir. Dit stadje is minder interessant, maar je kunt van hieruit wel enkele indrukwekkende excursies maken, o.a. naar de Cordillera Darwin, een extreem natuurgebied in het uiterste zuiden, waar de gletsjers in de zee stromen.
Vuurland is prima te bereizen met openbaar vervoer (en taxi’s), maar een eigen auto is ideaal, omdat je alleen dan de meest afgelegen plekken kunt bereiken.

Wandelen

In de omgeving van Ushuaia zijn talloze wandelingen en trekkings te maken, o.a in Parque Nacional Tierra del Fuego, maar ook op veel andere plaatsen.

Reis naar Vuurland

Rondreis Argentinië-Chili met Vuurland

Nawoord

Hartelijk dank aan Mariëtte en Theo Schrijnemaekers voor deze interessante reiservaring en ook voor de prachtige foto’s.
Ook de reiservaringen van andere lezers van dit weblog kunnen geplaatst worden. Stuur dan een berichtje via de Contactpagina.
Copyright foto’s: Mariette & Theo Schrijnemaekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.