Tynwald is het oudste parlement van de wereld

Tynwald ligt in het plaatsje St. John’s op het Engelse eiland Isle of Man.

Het oudste parlement

De Tynwald is het parlement van het Engelse eiland Isle of Man. Het parlement is gesitueerd in het dorpje St. John’s en is opgericht in het jaar 979. Hiermee is de Tynwald het oudste ononderbroken parlement ter wereld.
Hoewel de Tynwald in de Middeleeuwen alleen uit de House of Keys bestond, is dit door de jaren heen flink veranderd. Na de Engelse Burgeroorlog liep de macht enorm terug maar vanaf 1886 is de Tynwald weer een echt parlement. Vanaf toen werden de leden direct door het volk gekozen.
Het is mogelijk om het parlement, werkend en gevestigd in de hoofdstad Douglas te bezoeken, om een zitting bij te wonen of om een tour door het parlement te maken.
De Tynwald in St. John’s heeft een meer ceremoniële functie gekregen en wordt alleen nog officieel gebruikt tijdens bepaalde festiviteiten en tijdens ‘Tynwald Day’.

Tynwald
Tynwald

Tynwald Day

De Nationale feestdag van het eiland heet ‘Tynwald Day’, meestal gevierd op 5 juli. Tijdens dit jaarlijkse feest, dat al sinds 1417 wordt gevierd, ontmoet de wetgevende macht van het eiland elkaar in St. John’s, in plaats van op de gebruikelijke ontmoetingsplaats Douglas.
De viering wordt deels in de Koninklijke Kapel (Tynwald Church) en deels in de openlucht gevierd en wordt bijgewoond door twee takken van de Tynwald: The House of Keys en de Wetgevende Macht.

Tynwald Church
Tynwald Church

De vertegenwoordiger van de ‘Lord of Mann’ heeft de leiding over de zitting, behalve als de lord zelf of een lid van de Britse Koninklijke familie aanwezig is.
Het is de dag waarop de wetsontwerpen aan het volk worden voorgelezen en waarop ambtenaren worden beëdigd. Naast de officiële momenten is er genoeg plaats voor feest. Duizenden mensen van jong tot oud komen op deze dag af om samen te genieten van de festiviteiten en het entertainment op het gebied van kunst en muziek.

Reisaanbod Isle of Man | Reisaanbod Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.