Gretna Green – van toevluchtsoord tot toeristische trekpleister

bekend vanwege de vele huwelijken die hier plaatsvinden.

Geschiedenis

Het dorp Gretna Green bevindt zich in het bestuurlijke gebied Dumfries and Galloway in Schotland, net voorbij de Engelse grens. Al van oudsher staat de plaats bekend vanwege de vele huwelijken die hier plaatsvinden. In het verre verleden waren dit vooral echtverbintenissen, waarvoor officieel geen toestemming was gegeven door de ouders van de geliefden.
In 1754 was de Engelse ‘Marriage Act’ aangenomen, waarin was vastgesteld dat huwelijkskandidaten 21 jaar of ouder moesten zijn om te kunnen trouwen. Die wet gold echter niet voor Schotland. Gretna Green was de eerste plaats over de Engelse grens waar de postkoets langskwam, en profiteerde derhalve van de situatie. Minderjarige stellen kwamen overal vandaan om toch te kunnen trouwen met hun verboden liefde. Het plaatsje groeide in korte tijd uit tot een toevluchtsoord voor wanhopige geliefden uit heel Europa.

Gretna Green

Toeristische bezienswaardigheid

Tegenwoordig is Gretna Green een toeristische bezienswaardigheid en een gewilde trouwlocatie voor mensen uit de hele wereld. Bij het beroemde aambeeld in de kapel van de Old Blacksmith’s Shop worden thans meer dan 5000 huwelijksplechtigheden per jaar verricht. Bovendien komen veel toeristen op doorreis naar Schotland naar het dorp om deze historische plek met eigen ogen te aanschouwen. Op ludieke wijze wordt ter plaatse de geschiedenis van deze toeristische trekpleister geschetst.
Een must see!

copyright foto: Nigel Swales

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.