Sark in het nauw

Sark heeft als laatste staat in Europa een feodaal systeem. De seigneur van Sark staat aan het hoofd van het feodale bestuur van het eiland…

La Grande Grêve
Creative Commons License photo credit: Oisin Mulvihill

Sark
Het eiland Sark hoort net als Guernsey en Jersey tot de Kanaaleilanden die tussen Groot-Brittannië en Frankrijk liggen. Ik heb eerder al foto’s van Sark in het eilandenblog laten zien.

Feodaal systeem
Sark heeft als laatste staat in Europa een feodaal systeem. De seigneur van Sark staat aan het hoofd van het feodale bestuur van het eiland. Veel eigen wetten, vooral die betrekking hebben op erfrecht en het bestuur door de Seigneur, zijn nagenoeg ongewijzigd sinds de aanname in 1565. Feodaal = sociaal systeem met verschillende klassen: alle macht aan de adel, die bezittingen leent aan de bevolking.

Afschaffing
Niet alleen de Europese Unie bedreigt dit systeem maar ook de inwoners van het eilandje Brecqhou dat bij Sark hoort. Op dit eiland wonen de Amerikaanse miljardairs Barclay die zich steeds hebben verzet tegen deze middeleeuwse vorm van ‘democratie’. Ze eisten in een rechtszaak voor het Supreme Court in Londen (de Kanaaleilanden behoren tot Groot-Brittannië) de afschaffing van het feodale systeem.

Rechtszaak
Het hoogste rechtscollege Supreme Court heeft nu uitspraak gedaan en de eis afgewezen. Het feodale systeem blijft bestaan. De advocaat van de beide heren Barclay heeft aangekondigd de zaak nu voor te leggen aan het Europees Hof voor de mensenrechten in Straatsburg.

Reisportaal Kanaaleilanden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.