De Andamanen

De Andamanen liggen in de Golf van Bengalen en ze horen bij het gebied van de Andamanen en Nicobaren met als hoofdstad Port Blair. Tijdens de Tsunami met Kerstmis 2004 hebben de Andamanen enorm veel schade…

Framed
Creative Commons License photo credit: antkriz

De Andamanen

Vandaag wil ik de lezer van dit weblog een eilandengroep voorstellen, die toch wel minder bekend is en die een tragische geschiedenis kent. De Andamanen horen bij India en bestaan uit vijf grote eilanden, namelijk Noord-Andaman, Midden-Andaman, Zuid-Andaman, Baratang (zie foto) en Rutland Eiland.

Tsunami

De Andamanen liggen in de Golf van Bengalen en ze horen bij het gebied van de Andamanen en Nicobaren met als hoofdstad Port Blair. Tijdens de Tsunami met Kerstmis 2004 hebben de Andamanen enorm veel schade opgelopen en zijn complete stammen van de aardbodem weggeveegd.

De bewoners

De oorspronkelijke bewoners zijn met uitsterven bedreigd. De Engelsen hebben de eilanden gekoloniseerd en men telde bij een stam (Groot-Andamezen) in 1858 nog 5000 mensen. In 1901 waren er nog ongeveer 50. Vervolgens concentreerde men deze groep in kampen. Er werden 150 nakomelingen geboren, waarvan er geen een ouder werd dan 2 jaar. In 1970 heeft men de overlevenden van deze kampen naar een klein eiland overgebracht om in een beschermde omgeving het uitsterven een halt toe te kunnen roepen. Het heeft niet geholpen want in 2010 is de laatste Groot-Andamees (een vrouw van 85) gestorven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.